Şıhahmetli Köyü

06.06.2013 2942

İlçenin güneydoğusunda, Mermer Dağları yamaçlarından beslenen Hacımusa deresi vadisi içinde, Polatlı-Yunak karayoluna 13 km, ilçe merkezine ise 70 km uzaklıktadır. Yağcıoğlu, Hacımusa, Sincik, Yeşilöz, TİGEM Çiftliği ve Uzunbeyli köyleri ile komşudur. Bölge Friglerden itibaren iskan görmüş, 1020 metre rakımlı Mermerkaya Tepesi'nde bir Frig kaya mezarı bulunmaktadır. Mermer Yaylasında ise Helenistik ve Roma dönemi yerleşmesi bulunmaktadır. Mermer Dağlarının Hacı Musa Deresine bakan yamaçlarda sığınma ve mabed amaçlı mağaralar bulunmaktdır. Eski köy mezarlığında Roma dönemine ait bol miktarda antik malzeme görülür. Ayrıca köy içinde 300-400 m2büyüklükte mağaralar vardır. Eski Şeyhahmetli Yaylası yamaçlarında da sığınma amaçlı mağaralar görülür. "Şeyahmedli", Bozulus (Tabanlı) Türkmen aşiretine bağlı bir cemaattir. Genellikle Aydın, Konya, Karaman ve Ankara bölgesine iskan edilmiştir. Köyün ilk yerleşme yeri Mermerkaya Tepesinin kuzey yamaç düzlüğüdür (Şeyhahmetli Yaylası). Hıdırlar Yaylası-TİGEM Çiftlik yolu üzerindedir. "Kırpoğlu" adı ile de bir müddet anılan köyde Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde "Mehmed oğlu Hacı Musa Camii Vakfı" kaydı bulunmaktadır. Mermer Tepe'de Şeyhahmet ziyareti bulunmakta, yağmur ve bereket duası toplu olarak burada yapılmaktadır. Ayrıca cami avlusunda Osmanlı dönemi kitabeli mezarlar bulunmaktadır. Köyde tek ve iki katlı olan, kesme taştan yapılmış konaklar vardır. Vadi içinde bulunan yerleşme doğal ve antik kültür mirası bakımından oldukça zengindir. Günümüzde köyde Hatipoğulları, Gerdanoğulları, Kemaloğulları ve Mustafaoğulları sülalelerine mensup aileler yaşamaktadır. İlköğretim Okulu mevcut olup, 5.ci sınıfa kadar eğitim yapılmaktadır. TİGEM Çiftliği köyün mahallesi durumunda olup, Jandarma Karakolu buraya konuşlandırılmıştır. Ayrıca burada 8 yıllık İlköğretim Okulu mevcuttur. Köyde bakkal ve kahvehane bulunmaktadır. Kuru ve sulu tarım yapılan yörede buğday, arpa, kimyon, mercimek, nohut, pancar, mısır, çavdar, yulaf, soğan ve kavunkarpuz ekimi yapılır. Geniş meraları, çayırlık alanları ile hayvancılığa elverişli olan bölgede koyun, keçi ve yerli sığır besiciliği yapılır. Haymana kazasına bağlı olan köy, 1928 yılında Polatlı ilçesine bağlanır. 1975 yılında 926 nüfuslu, 2000 yılında ise 121 hane 401 nüfusludur.

Adres:
ŞIHAHMETLİ MAH. TARIM İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ KÜME EVLERİ TARIM IŞLETMESI ORTAOKULU BLOK NO 97/1 POLATLI / ANKARA