Özyurt Köyü

06.06.2013 3058

Eski adı "Kürttaciri" olan köy, ilçenin güney batısında, Polatlı-Yunak karayoluna 5 km, ilçe merkezine 44 km uzaklıktadır. Yaralı, Türktaciri, Adatoprakpınarı, TİGEM ve İnler Köyü ile komşudur. "Tacir" ticaretle uğraşan kişi anlamına gelir. Bozulus aşiretinden olan Tacir cemaati, konar-göçer Türkmen Yörükleridir. Bu köyün ahalisi bölgede bulunan koyun sürülerini İstanbul'a götürüp satan kişilerdir. Kışla mevkiinden ve köy içindeki kaynaklardan beslenen ve debisi yüksek olan akarsu Sakarya Irmağı'na karışır. Köyün ilk yerleşme yeri Kışla mevkiidir. Günümüzde bu mevkide halen koruma altında olan köy kabristanı bulunmaktadır. Maşatlık Boğazı'nda, Kale mevkiinde, Kırro çeşmesi mevkiinde, Özderesi mevkiinde yerleşmeler, mağaralar, gayri Müslimlere ait 3 su değirmeni kalıntısı ve doğal kırlangıç kalesi bulunmaktadır. Sakaraya Savaşı'nda Yunan ordusu köyü işgal eder ve üç ay kadar kalır. Hatta Kışla mevkiinde bulunan eski köy camiini hastane olarak kullanır. Günümüzde halen araziden patlamamış top mermileri çıktığı söylenmektedir. Haymana ilçesine bağlı olan köy, 1928 yılında Polatlı'ya bağlanır. 1975 yılında 723 nüfuslu olan köy, 2000 yılında ise 182 hane ve 504 nüfusludur. Günümüzde Akbıyıkoğulları, Madenoğulları, Köseoğulları, Bayramoğulları, Delialiler, Birikoğulları, Beyazıdoğulları, Terkanlar, Kömüşoğulları ve Kemaloğulları sülalelerine mensup aileler oturmaktadır. Kuru ve sulu tarım yapılan yörede buğday, arpa, mercimek, kimyon, mısır, ay çiçeği, pancar, soğan, kavun-karpuz, Özdere yatağında bulunan bahçelerde ise elma, armut, vişne, kayısı, kiraz, ceviz, dut, iğde, ihtiyaca göre de sebze yetiştirilir. Mevsimlik göçmen işçi çalışır. Koyun, sığır, kaz ve ördek beslenir. Germik Çayı ve İncirli çayı, Kale tepe, Hazine tepe (TRT verici istasyonu var) ve Ada tepe gibi akarsu ve yükseltiler bulunmaktadır. Vakıf kaydı bulunan ve 19 yy. yapılan camii, çok amaçlı köy konağı, 2 bakkal, 2 kahvehane, 1 demir atölyesi ve İlköğretim Okulu bulunan köyde ilköğretim 3. sınıfa kadar eğitim yapılmakta, ileri sınıflar ise TİGEM Çifliği'nde taşımalı olarak yapmaktadır.

Adres:
ŞIHAHMETLİ MAH. TARIM İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ KÜME EVLERİ TARIM IŞLETMESI ORTAOKULU BLOK NO 97/1 POLATLI / ANKARA